Golfklubbar i Sverige

I Sverige finns det flera golfklubbar från norr till söder. De kan vara olika stora, ha olika stora banor och så vidare. Ibland har golfklubben inte en egen bana utan flera klubbar delar på en och samma.

Den nordligaste golfklubben

Tio kilometer norr om Kiruna finner man den nordligaste golfklubben i Sverige, nämligen Björklidens golfklubb. Det finns 19 tees och nio hål på banan och allt spel sker i kuperad omgivning. Det är vagnförbud på banan och det finns inte några bunkrar att tänka på. Ljung och dvärgbjörkar kantar banan och det är många medlemmar i klubben trots att golfbanan på grund av snö måste hålla stängt en större del av året.

Sveriges populäraste golfklubb

Om man letar efter en klassisk golfklubb där det råder krav på ordnad klädsel, där golfskor måste bäras och där linne eller jeans inte accepteras är det Svartinge golfklubb man söker. Här kan inte vem som helst spela utan det är bara medlemmar och inbjudna gäster som får ge sig ut på banan. Här slipper spelarna hål som korsar varandra, det finns ingen som ropar “fore” och eftersom det inte är allt för många ute på den stora banan kan man snart få den härliga känslan av att man har en hel golfbana helt för sig själv.

Den bästa golfklubben i Sverige

Den golfklubb i Sverige som fått högsta betyg är Ullna golf. Den ligger bara 15 minuter från Stockholm City vid Ullnasjön och sex av banans 18 hål ligger precis invid strandens kant. Bakom banan stod från början Jack Nicklaus och Sven Tumba, och redan när banan startade år 1981 förväntades den att bli en succé. Sedan starten har flera större golftävlingar spelats på banan. VM för amatörer, SEO, föregångaren till Scandinavian Masters, SAS Invitational samt en hel del andra tävlingar har ägt rum här.